OD tanácsadás

A szervezetfejlesztés Bekhard – féle meghatározása írja le az OD alapú tanácsadást, de a definíciót vonatkoztathatjuk az emberi oldalú beavatkozásokra is.

Az OD tanácsadás központi módszere a folyamattanácsadás, amelynek jellemzői:

A workshopokon és információgyűjtés útján rendszerezett piacelemzés és önértékelés alapján aktualizáljuk a stratégiai elképzeléseket, majd BSC módszerrel kiegészítjük olyan mutatószámokkal, amelyek révén nyomon követhetőek mind az akciók, mind azok teljesülése. Meghatározzuk a célparamétereket vállalati szinten és a megadott stratégiai fontosságú területek vonatkozásában:

cél;
mutató;
célérték;
ütemezés.

A stratégiai célértékek, a konkrét vevői elvárások - legyenek azok külső piaciak vagy szervezeten belüliek - adnak inputot a működési folyamatok újraszervezéséhez.

A folyamatok fejlesztése a folyamatmodell áttekintésével indul, a fő- és támogató folyamatok, a hozzájuk tartozó célok, minőségi paraméterek definiálásával. Ezt követően kerül sor a tevékenységszintű lebontásra a jellemző paraméterek (input/kitől, felelős, határidő, output/kinek, feltételek) és az erőforrás szükségletek meghatározására. A fejlesztett folyamatokat VISIO-ban folyamatábraként rögzítjük.

A szervezeti változásokra való felkészülés az üzleti - de akár a non-profit, vagy önkormányzati - szervezetek egyik legmeghatározóbb versenyelőny-forrása. A működési struktúra és a szervezeti kultúra megújítása összetett vezetői kihívás, amely egyszerre feltételez jó elemző képességet és magas szintű motivációs gyakorlatot. A változásmenedzsment lehetővé teszi a szervezet kulcsembereinek, vezetőinek, hogy saját maguk segítsék és irányítsák a változásokat, valamint kezeljék a változásokkal természetesen megjelenő ellenállásokat.