A stratégiai célok az önkormányzatok társadalmi, közösségi, szociális, kulturális, pénzügyi, gazdálkodási, jövedelmezőségi, szervezeti, környezetvédelmi és az erőforrásokra vonatkozó célkitűzései, amelyek hosszú távú megvalósítására törekszenek.

A stratégia pedig az a mód, ahogyan a szervezet ezekhez a célokhoz el akar jutni. Szűkebb értelemben a stratégia a cselekvési irányokat foglalja magában (misszió, jövőkép, stratégiai célok), és azt, hogyan akarja a szervezet elérni ezeket a szándékokat (akciók).

A stratégia alkotás szintjén megkülönböztetünk alapstratégiát, szakági/szakterületi stratégiát, versenystratégiát és funkcionális stratégiát.

Az akció alkotás szintjén az EU terminológiája szerint beszélhetünk politikáról, programokról, és intézkedésekről vagy projektekről.

A 2007-ben elindított Államreform operatív program 1.2 prioritása, az "Eljárások és munkafolyamatok megújítása" lehetővé teszi a közigazgatásban működő szervezetek folyamat- és szervezetkorszerűsítését. Az alábbi jogszabályok viszont előírják, hogy az önkormányzatok valamilyen formában rendelkezzenek folyamatszabályozással.